Utan Biovation Park - Inget MetaSafe

VD Johanna Haglund och Göran Eklund i labbet.

– Utan Biovation Park skulle vi aldrig kunnat starta vårt företag. Det säger Johanna Haglund, tidigare sektionschef på Astra Zeneca, men sedan två år tillbaka vd på företaget MetaSafe.

MetaSafe arbetar med biotransformation vilket innebär att man tittar på hur läkemedel omvandlas i kroppen. Arbetet kräver avancerad labbutrustning i form av instrument för bland annat in vitro studier och humanprover.

– Vi använder till exempel högupplösande masspektrometri för våra studier. Resultaten förser vi sedan läkemedelsindustrin med, förklarar Johanna Haglund.

Först på plats
När Johanna, tillsammans med två kollegor från Astra Zeneca, 2012 startade MetaSafe var de det första företaget på plats i Biovation Park och hon minns att hela området var spökligt öde.

– Vi fick lokaler i Snäckviken så fort parken öppnat. Det var mörkt och tomt här och vi hade ett litet lunchrum med en kaffemaskin. Det var oerhört spännande. I mars 2013 fick vi tillgång till labben och redan i april levererade vi vår första studie. Att vi kunde flytta in i Biovation Park var en förutsättning för oss eftersom både labb och all utrustning redan fanns på plats. På så sätt blev startsträckan kort. Här ingår basutrustningen i hyran. Specialutrustning hyr vi separat. På detta sätt sprids kostnaderna över tiden. Något annat hade varit uteslutet.

Stor hjälp av företagsinkubator

Under uppbyggnaden av MetaSafe följde Johanna och hennes kollegor Uppsala Innovation Centers inkubatorprogram.

– Då var allt redan färdigt i tanken. Men vi visste inte hur man driver ett företag. På programmet fick vi bland annat lära oss affärsmannaskap. Vi fick också tillgång till ett nytt nätverk samt ett professionellt ”bollplank”. En del av Uppsala Innovation Center sitter nu i Biovation Park och vi har under året gått ett fortsättningsprogram som varit så gott som skräddarsytt. Dessutom har vi fått stöd av en affärscoach.

Bra marknadsföring

Sedan MetaSafe flyttade in i Biovation Park har det hänt mycket och det har kommit in etablerade bolag som inte härstammar från Astra Zeneca.

– Nu kan vi knacka på dörren hos andra bolag här och diskutera gemensamma frågor.

Just samarbetet mellan de olika bolagen ser Johanna som en viktig del i att sitta i Biovation Park.

– Många av oss arbetar inom samma område men har olika kompetenser. Det gör att vi tillsammans kan leverera helhetsprodukter och skräddarsy lösningar åt våra kunder. Att samarbeta ger också stora fördelar när det gäller marknadsföringen, säger Johanna. Vi syns när andras kunder är här på besök och vi kan presentera andra bolag för våra kunder.

Inte längre ödsligt

Idag sjuder Biovation Park av liv och Johanna och hennes kollegor sitter inte längre ensamma i en mörk vrå. På området finns en stor och ljus gemensam lunchmatsal och, inte minst, en serviceavdelning.

– På bara ett par år har parken blivit etablerad. Och jag kan bara säga att jag stortrivs.